Erdoğan: “Şu ana kadar merhumun yakınlarına ev desteği, yer değiştirme ve kira yardımı ile birlikte 28 milyar lira nakdi ödeme yaptık”
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Üstün Kurban Madalyası Töreninde; “Felaketin ardından 60 ülke ve uluslararası kuruluş bölgeye yaklaşık 250 bin çadır gönderdi. Ayrıca 14’ü halen faal olan 34 sahra hastanesi kuruldu. Afrika’dan Asya’ya, Amerika’dan Avrupa’ya dost ve kardeş ülkeler taahhütlerde bulundu. maddi desteğe” “Bütün bunları yüreğimize yazdık. Kara gün dostlarımızın hepsini biliyoruz” diyen Erdoğan, “Bölgedeki 57 bin enkazın 50 binini kaldırdık. İnşallah çok kısa bir süre içerisinde Hatay’da kalan enkazları da temizleyeceğiz. Ölenlerin yakınlarına ev desteği, taşınma ve kira yardımı ile birlikte 28 milyar lira nakdi yardımda bulunduk.”
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen Devlet Üstün Kurban Madalyası ve Nişan Takdir Törenine katıldı. Erdoğan, ödüllerin verilmesinin ardından yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“EN ZOR GÜNLERİMİZDE YANIMIZDA OLAN SİZİN GİBİ FEDA MOĞOLLARINI GÖRMEZ OLAMIYORUZ”
“Bugün 6 Şubat depreminde fedakarlık yapan yerli ve yabancı arama kurtarma ekiplerimiz için madalya takdim töreninin içindeyiz. Davetimizi kabul ederek bizleri gerçekten çok mutlu ettiniz.
Madalya ve Nişan Kanunu’nda yaptığımız değişiklikle buna bir yenisini daha ekleyerek Üstün Kurban Madalyası ve Nişanı’nı oluşturduk. Amacımız deprem, yangın, sel ve salgın hastalık gibi doğal afetlere karşı mücadelesinde kahramanlık gösterenleri bu madalya ve madalya ile ödüllendirmektir.
Kimsenin bizim yaşadıklarımızı yaşamasını, böyle ağır kayıplarla, yıkımlarla imtihan edilmesini istemiyoruz. Ancak afetlerin hayatın bir gerçeği olduğunu unutmuyoruz. En zor günümüzde yanımızda olan sizler olarak kurban anıtlarını ihmal edemeyiz.
Yardım çağrımıza destek veren arama kurtarma ekiplerimize, madencilerimize, itfaiyecilerimize, belediyelerimize, kamu görevlilerimize, sivil toplum kuruluşlarına, gönüllülerimize ve tüm yabancı dostlarımıza sizlerle birlikte teşekkür ediyorum.
“DÜNYANIN 90 FARKLI ÜLKESİNDEN 11 BİN 320 ARAMA KURTARMA EKİBİ DE BİZE OMUZ VERDİ”
Tam bir arama kurtarma grubu olarak 35 binden fazla işçi bölgede aktif görev aldı. Dünyanın 90 farklı ülkesinden 11.320 arama kurtarma ekibi bize omuz verdi. Güçlendirme işçileri ile birlikte toplam 275 bin kamu görevlisi depremzedelerimizin yardımına gitti. Gönüllülerle birlikte yaklaşık 650 bin insanımız bölgeye akın etti. Dünyanın öbür ucundaki kardeşlerimizin dualarını ve desteklerini yanımızda hissettik.
“BU MADALYALARI VE ENJEKSİYONLARI YERLİ VE YABANCI 55 BİN KİŞİYE ULAŞTIRACAĞIZ”
Felaketin ardından 60 ülke ve uluslararası kuruluş bölgeye 250 bine yakın çadır gönderdi. Ayrıca 14’ü halen faaliyette olan 34 sahra hastanesi kurulmuştur. Afrika’dan Asya’ya, Amerika’dan Avrupa’ya dost ve kardeş ülkeler mali destek sözü verdiler. Bütün bunları kalbimizde yazdık. Kara gün arkadaşlarımızın hepsini biliyoruz. Depremzedelerimiz için yapılan her fedakarlık, gösterilen her emek ve uzatılan her yardım eli için şükranlarımızı farklı şekillerde sunmaya devam edeceğiz. Üstün Fedakarlık Madalyası ve Nişanı takdim programımıza illerimizde valilerimiz, yurt dışında büyükelçilerimiz tarafından devam edilecektir. İnşallah bu madalya ve madalyaları yerli ve yabancı toplam 55 bin kişiye takdim edeceğiz.
Bugün verdiğimiz madalyalar ve nişanlar manevi hatıralardır. Vatanımıza ve milletimize samimi bir teşekkür sözüdür. Ama takdirin ve tavizin en büyüğü, başta depremzedelerimiz olmak üzere 85 milyon insanın gönlünde edindiğiniz müstesna yerinizdir.
Kendi hayatını riske atmanın değeri için, enkazdan çıkardığın her canla sayısız mucizeye gözyaşları içinde şahitlik ettin. Ülkemizin yaşadığı en büyük felakette sevdikleri enkaz altında kalan kardeşlerimizle birlikte hepimize umut aşıladınız. Yerli ve yabancı gruplar olarak milletimiz için, bizler için ve sizi Türkiye’ye gönderen ülkeler için gurur kaynağı olmanız.
“Maalesef nice canımızı, insanımızı kara toprağın koynuna verdik”
Yüzyılın felaketi 6 Şubat depremleri, sadece ülkemizde değil, insanlık tarihinin en yıkıcı doğal afetlerinden biridir. 11 ilimizi ve 14 milyon vatandaşımızı derinden sarsan, oldukça geniş bir alana yayılan bu depremlerde 50 binin üzerinde kardeşimiz hayatını kaybetti. Ne yazık ki gençlerimizden, ciğerimiz olan çocuklarımıza, öpücüğünle annelerimizden, kamu görevlilerimize, personelinden esnafına, iş adamlarından sağlık çalışanlarına, çiftçilerinden mahalleli kadınlarına kadar çok canımızı kaybettik. Sporcudan siyasetçiye kadar birçok insanımızın ikametgahı maalesef kara toprağın bağrına basıyor. Ardından gelen selde toplam 21 vatandaş hayatını kaybetti. Bu vesileyle bir kez daha deprem ve sel felaketlerinde hayatını kaybeden tüm kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına sabırlar diliyorum.
İlk depremin ardından 47’si 5 ila 6 büyüklüğünde olmak üzere toplam 29.600 artçı sarsıntı meydana geldi. Depremin vurduğu bazı il ve ilçelerimizde hasar görmemiş bina neredeyse kalmadı. Deprem nedeniyle bölge genelinde son güncellemelere göre 872 bin bağımsız bölümden oluşan toplam 311 bin bina kullanılamaz hale geldi.
“ŞİMDİYE KADAR TOPLAM 28 MİLYAR LİRA ÖDEMELERİMİZ VAR”
Çadırların yanı sıra konut sorununu konteyner ve prefabrik yapılar ile çözüyoruz. Bu çerçevede 321 lokasyonda toplam 781 bin 500 çadır ve 77 bin konteyner kurduk. Bozulan altyapı ve üst yapıyı elden geçiriyoruz. Zemin ve diğer etütleri biten yerlere evlerimizin temellerini atıyoruz. Bölgedeki 57 bin enkazın 50 binini kaldırdık. İnşallah Hatay’da kalan enkazı da çok kısa sürede tasfiye edeceğiz. Şu ana kadar merhumun yakınlarına ev takviyesi, taşınma ve kira yardımı ile 28 milyar lira nakit ödeme yaptık.”
Erdoğan, konuşmasının ardından arama kurtarma ekiplerine madalyalarını takdim etti. Törene çok sayıda yabancı misyon temsilcisi ve uluslararası kuruluşların temsilcileri de katıldı.